Kirjoitin jo pitkän tekstin, se katosi johonkin. 

Minua nyt pari vuotta koirapiireissä liikkuneena ihmetyttää ja kummastuttaa muutama asia.

  • Ihmiset joilla ei ole kuin se ainoa tieto mikä nyt sattuu olemaan. Minunkin kokemuksella tiedän ettei ole yhtä eikä kahta tietä jotka vievät samaan päämäärään. Itse otan mielelläni vastaan muiden mielipiteitä, ainakin jos kertoja osaa perustella miksi se on hyvä. Tee näin, älä tee noin kommentit jätän omaan arvoonsa. 
  • Sisäpiirit ja tietojen panttaus. Välillä tuntuu ettei tuonne haluta uusia harrastajia. Ne jotka jotain osaavat, eivät halua sitä eteenpäin kertoa. Suomalaista kateutta tai katkeruutta, vaivalla kerättyjä tietoja ei voi kertoa muille.
  • Tosikot. Minulle tämä on harrastus. Ja nämä ovat "vain" koiria. Haluan että minulla ja koirilla on hauskaa.

Remu on opettanut minua paljon. Liian vaativa koira ensimmäisenä koirana osaamattomissa käsissä. Teoriatietoa olen sitä myöten hankkinut paljon. Onneksi on löytynyt ihmisiä jotka ovat opettaneet sen soveltamista käytäntöön. Remun kanssa olemme harrastaneet aktiivisemmin pari vuotta ja edistys on ollut huimaa. Sen on onnekseni huomanneet myös muut. Remu vaatii auktoriteettia ja mustavalkoiset säännöt. Se toimii ihan samoilla periaatteilla kun useimmat muutkin koirat, sillä vaan on oma tahto. Ongelmana on ollut keksiä keinot miten ohjaaja saa haluamansa ja koira tuntee voittavansa.

Onneksi on Roni. Meidän yhteiselo on paljon jouhevampaa. Vapaana sitä on voinut pitää aina. Meillä on perusasentoon siirtyminen, nouto, remmikävely yms paremmalla tolalla jo nyt kuin remun kanssa. On silläkin omat vinkeensä, onhan se kuitenkin bordercollien pentu. Olisi se vedättänyt mua 6-0 jos ei olisi remun tuomaa kokemusta mukana. Mutta kokeneempien apuja me tarvimme silti. Se mistä niitä saa on eriasia. Opkyn jäsenhakemuksesta ei ole kuulunut mitään, siellä luulisi löytyvän kokemusta. Aloitellaan nyt kuitenkin ensiviikolla Jokisaaren Minnan luota pentukurssilta. Sillä ainakin on kokemusta rodusta. 

Jäi tuosta aiemmasta vuosikatsauksesta puuttumaan, tarkoituksena olisi käyttää Ronia myös lampailla 2012-2013. Paimenviettiä tuntuu löytyvän jospa syttyisi myös lampaille.